28 april 2009

Back to school

Så känns det iallafall. Jag är ju numera inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin vilket iallafall i Luleå betyder AF:s "kompletterande aktör" KFG, och idag har jag varit på kvartssamtal. Eller kartläggningssamtal, som det egentligen heter.

Vi kom fram till att av det jag vill jobba med så är det mest realistiskt att jag söker inom kontor och administration (alternativen är alltså administrativa uppgifter på kontor, bibliotekarie på Luleå stadsbibliotek och SF-bokhandeln - det sista kanske inte något jag vill göra karriär på men det hade varit kul att jobba där några år iallafall). Så nu ska jag skriva ner min vision, typ, av mina ideala arbetsuppgifter på kontor. Hemläxa alltså...

25 april 2009

Kryddexperimentet

Mitt experiment med att odla kryddörter föll inte väl ut, det blev för mycket fukt i "miniväxthuset" så de började mögla.

Nu blir det inga fler odlingsexperiment, jag hade ändå redan tappat lusten för de där örterna... min "vill odla"-period inföll i januari och försvann sedan. (Det är så jag fungerar - nånting är jättekul i två veckor och sedan är det inte intressant längre.)

*Uppdatering* Jag räddade några av örterna (de som inte blivit luddiga) ändå och planterade om dem i en stor kruka. Basilika, timjan, bladpersilja och koriander, tror jag... Få se nu om de överlever.

23 april 2009

Vårfint

Nu har jag:
  • putsat fönstrerna (mycket miljövänligt - varmt vatten och en microfiberduk)
  • hängt upp gardinerna
  • ställt tillbaka blommorna
Och så här ser resultatet ut:


Vardagsrumsfönstret. Bilden på köksfönstret blev så mörk... men det har likadana gardiner.

Imorgon ska jag gå förbi Jala Färg & Tapet, det har inte blivit av än nämligen, och köpa skyddsfilm att sätta upp bakom blommorna så att de överlever sommaren.

Nu har jag varit duktig, så nu kan jag dricka te och titta på Numb3rs resten av eftermiddagen... (Och sen vara ännu mer duktig och tvätta.)

21 april 2009

Jordnötssås

Idag blev det kyckling med jordnötssås till middag. Jordnötssåsen hittade jag på bloggen Vägen från 137 kg, men den finns inte där numera (om jag inte blivit alldeles blind). Jag modifierade receptet en del för jag tyckte att den smakade för jolmigt i sitt orginalutförande...

Så här gjorde jag:

1 burk kokosmjölk (Kung Markattas ekologiska)
3-4 STORA matskedar osötat jordnötssmör (också Kung Markattas ekologiska)
2 tsk sambal oelek
1 tsk röd currypaste
en skvätt pressad lime
salt
lite smör- & rapsolja (ja, jag vet att smör är bättre, men smör- & rapsolja är bekvämt) för att runda av smaken

Koka upp - eller snarare låt sjuda till en lagom krämig konsistens.

Tada! Servera med ugnsstekt kyckling (jag kryddade med den med salt, curry och cayennepeppar), haricot verts och kanske en sallad.

19 april 2009

wtf

Blogspot verkar ha slutat stödja target="blank" som html-kod, jag brukar alltid lägga in det när jag länkar till nånting. Jag hoppas att det bara är en tillfällig glitch.

Folk är inte riktigt kloka

Vi har en granne som verkar tycka att det är roligt att gå ut på balkongen och vråla lite då och då. Inga ord, bara oartikulerade vrål.

Märkligt.

16 april 2009

Jordig

Nu har jag planterat om en del av krukväxterna och beskurit yuccapalmen, en av paraplyaraliorna samt fikusen (höhö). Topparna som jag kapade bort har jag satt i vatten, få se om de utvecklar rötter (iallafall paraplyaralior är extremt härdiga och snabbväxande, de jag har nu kommer ursprungligen från samma lilla planta. Jag hade en till men den drabbades av en mystisk sjukdom och tappade alla sina blad). Förhoppningsvis skjuter moderplantorna nya skott också...

Jag måste fortfarande plantera om några av de andra blommorna, men jag tror att de bara ska få ny jord i samma krukor. (Kan man göra så? Jag hoppas det, för det blir så dyrt att köpa nya krukor.) Måste hur som helst köpa mer jord, 40 liter räcker inte långt när man har såna monsterblommor som jag har... Kaktusen ska dock få såjorden som blev över efter att jag planterade örterna, det stod på påsen att den lämpade sig till kaktusar också.

Så på inköpslistan just nu står blomjord, en ny ytterkruka till svärmorstungan som jag köpte igår (det visade sig att alla krukor jag redan hade var för små) samt sån där självhäftande täckplast som man kan klistra upp i fönstret för att skydda blommorna från stark sol. Det tänkte jag kika på imorgon efter simningen, vet att det finns på Jala Färg & Tapet.

15 april 2009

Apropå chai-latte

Varför finns inte Barista Fair Trade Coffee i Luleå? Vi var och fikade där i Malmö och deras chai-latte kicks ass (även om Waynes fortfarande är snäppet bättre). Plus att det ju är trevligt med ett fik som är ekologiskt och rättvisemärkt.

Deras mackor såg inte äckliga ut heller, kan jag säga. Eller vad sägs om en macka på ekologiskt dinkel-surdegsbröd med gräddädelost, valnötter, cream cheese och fikonmarmelad?

14 april 2009

Påskhelgen (och nu blir det bilder!)

Nu är jag hemma igen från min påskresa till Trelleborg. Tåget kom in till Luleå 11.42 och mellan då och nu har jag även ätit lunch på Olivers, farit hem och duschat samt haft möte med min handläggare på Arbetsförmedlingen. Nu har jag har suttit och laddat över bilder från kameran till datorn, så jag tänkte lägga upp några här.

Jag vill också påpeka att det har varit strålande sol och omkring 15 grader varmt varje dag... och det känns som att jag har varit ute mer under den här helgen än under hela förra sommaren. Men det är faktiskt ganska trevligt med picknick om det inte är för varmt. Eller för kallt.

Tisdag & onsdag

Tisdag kväll tog jag tåget 20.03 (och höll på att inte komma med det alls, för G som skulle skjutsa glömde bort det. Men jag hittade en annan skjuts istället), och var framme i Lund onsdag 14.30. F mötte upp på stationen och vi gick och tog en fika på Espresso House. Eftersom de hade chai-latte så var jag ju tvungen att pröva den - den var ok, men ingen höjdare.

Vi tog bussen till Trelleborg "Övre" där T hämtade upp oss efter jobbet. Första kvällen i Trelleborg handlade vi middags- och frukostmat på Willys, käkade lax med quinoa, åkte ut till en pir där det var dimma och såg ut som en motivationsaffisch för "tranquility" eller nåt sånt... men tyvärr glömde jag att ta med mig kameran. Sen for vi på Hemmakväll och hyrde film.

F ville se In the Name of the King så den såg vi på onsdagkvällen, och sen blev det tidigt i säng.

Torsdag

T jobbade sin sista dag innan påsk, så jag och F åkte in till Malmö och shoppade. Vi började med Morot & Annat, en ekobutik på Drottningtorget, där jag gick lös på te & choklad och en del annat. Från Drottningtorget fortsatte vi sedan ner mot gågatan. Vi åt lunch på ett Espresso House (deras mackor med chevré och fikonmarmelad gick inte av för hackor!), kikade in i några roliga småbutiker, bland annat en ostaffär och ett par te- och konfektyrbutiker, och drog oss så småningom mot huvudattraktionen: SF-bokhandeln.

Där fanns det så mycket böcker att jag knappt orkade titta på hyllorna - det var för mycket att hålla reda på. Men jag hittade tre böcker, en film och två knappar, se bilder nedan, och F köpte tre böcker (bland annat Pride and Persuasion and zombies!) och en film (Min granne Totoro).


Stortorget i Malmö

När T slutade för dagen kom han in till Malmö med bilen, och vi åkte förbi Miss Juniversum som jag inte visste fanns i Malmö (kollade inte så noga på kontaktuppgifterna på webbutiken...) så där var jag ju tvungen att gå in och kika. Sen åkte vi till Västra hamnen, tittade på Turning Torso och köpte glass på ett litet ställe som hette Italia och hade hemmagjord italiensk glass, asgod. Jag tog hallonsorbet och citronsorbet, och de såg snarare ut som gräddglass än sorbet, väldigt fluffiga.


Bostadsrätter i Västra hamn.


Turning Torso.


Öresundsbron (där borta i bakgrunden).

Middagen blev indisk mat på en restaurang vid Möllevångstorget. Käket var ok men inte fantastiskt, jag tycker nog att Diamant har bättre mat... Efter käket for vi hem och tittade på Min granne Totoro och Death Race.


Fynden under dagen!

En blå tygkasse från Indiska, tre böcker (The Yiddish Policemen´s Union, The Difference Engine och Ghost Story) och en film (Whisper of the heart) från SF-bokhandeln, te, choklad (7 sorter...), honung, dadelbollar och Naturfrisk från Morot & Annat, en bok från Hamrelius bokhandel (Oscar Wilde and the Ring of Death) och ett prickigt diadem, också från Indiska. Och en mugg från Miss Juniversum ("Queen of Fucking Everything").


Och så två knappar från SF-bokhandeln som inte kom med på bilden av det övriga lootet...

Fredag


Så här bodde jag under veckan. F&T hade precis köpt en ny säng så jag sov i deras gamla, i vardagsrummet.


Blå blommor i parken i Trelleborg.

Långfredagen är det ju inte mycket som är öppet, men vi for in till Trelleborg centrum och strosade lite i parken (jag tror den hette Rosenträdgården?) och tittade på fåglar. Köpte kaffe på Espresso House och tog med ut, och sen for vi på utflykt till en liten, tja, gårdsbutik (Ting Ute & Inne) som sålde trädgårdsdetaljer och inredning. Därifrån var det inte långt till Smygehuk där vi picknickade på varm choklad, mackor och frukt vid havet (väldigt svenskt!) och blev sönderblåsta på kuppen. Jag är säker på att jag fotade picknicken, men bilderna verkar vara puts väck...


Kaffe i solen.


Påfåglar fanns det i parken, bland annat.


Och kalkoner.


Och änder. Änder verkar ö.h.t. vara väldigt vanliga i Skåne.

Eftermiddagen tillbringade jag och F med att skruva ihop hennes nya skrivbord medan T tvättade fönstrena i vardagsrummet.


Skrivbordet, i färdigt tillstånd.

Kvällens film blev, om jag inte minns fel, King Arthur som gick på tv.

Lördag

Påskafton! Det firade vi med att fara till IKEA för att köpa ett skrivbordsunderlägg till det nya skrivbordet, samt lite annat dret. Vi fikade på IKEA-fiket och åkte sedan hem för att äta sillunch (tre sorters sill, potatis, ägghalvor med stenbitsrom, gräddfil och gräslök) och sedan ta en promenad till den närbelägna ankdammen för att mata fåglarna (det fanns andungar! Men bilderna jag tog på dem verkar ha försvunnit i tomma intet) innan vi ägnade oss åt att vara allmänt slöa, dricka te och läsa böcker i soffan fram till middagen som blev fläskfilé, klyftpotatis, bearnaisesås och sallad.


Adolf och Eva, svanparet som bor i ankdammen i Trelleborg.


Slappig hemmakväll. F försöker dressera katterna.

Kvällens film blev 10.000 B.C. som avnjöts med chips och påskmust. Ingen höjdarrulle, skulle jag vilja påstå... men den tittade upp efter en halvtimme eller så och på slutet var den faktiskt ganska ok.

Söndag

Mer utflykt, denna gång till bokskogen i Torup. Det var ju inte så mycket löv på träden men däremot vitsippor, och vi gick den korta rundan på två kilometer och såg en snok i en av dammarna. Efteråt for vi till två köpcenter i Malmö, nyöppnade Entré samt Mobilia där vi bland annat besökte Akademibokhandeln och jag köpte ytterligare en bok (October Skies).


Vitsippor i bokskogen.


Videkissar.


Damm.


Aningens suddig bild på en snok.

Resten av dagen blev ganska inaktiv, jag och F läste i soffan och sen åt vi middag, cevapcicis med quinoa, sallad och hemgjord salsa, och tittade på You Don´t Mess with the Zohan (bra! Jag blev positivt överraskad) samt Whisper of the heart, filmen jag köpte på SF-bokhandeln. Den var också bra, men det är ju en Ghiblifilm så det förväntade jag mig.

Måndag

Idag blev det inga bilder, kameran var nerpackad i resväskan...

Avresedagen. Tåget gick från Lund, så vi åkte in lite tidigare och traskade runt lite i stan. Vi gick in i domkyrkan och tittade på klockspelet som föregår kyrkringningen på helgdagar etc., samt kikade in i kryptan och på tittskåpet med påskberättelsen (det där med Jesu död och återuppståndelse alltså. Det heter säkert nåt särskilt).

F&T käkade varsin glass på nåt italienskt fik, och sen åt vi lunch på Viggos som är ett hamburgerhak vid Centralstationen. Fast de serverar inte vilka hamburgare som helst, utan jättemonsterburgarna från helvetet (hemgjorda, minst 200 g köttfärs) med diverse tillbehör (New Yorker såg spännande ut - bacon, banan och jordnötssmör...) och tjocka restaurangstrips som ser ut att vara en halv potatis för varje strips. Portionerna måste vara tänkta för 150 kg tunga skogshuggare.

Jag tog en Italia - hamburgare med mozzarella, parmaskinka och pesto. God, förutom peston som inte riktigt passade med hamburgersmaken... Sen klev jag på tåget, och 4½ timme senare i Stockholm var jag fortfarande inte hungrig även om jag köpte en token kycklingsallad på Pressbyrån bara för att.

Och nu är jag hemma. Och det snöar...

07 april 2009

Borta

Nu beger jag mig ner till södra Sverige för att hälsa på F&T över påsken. D kommer förstås att vara hemma (och ha FF, dvs. FlickvänsFritt) och förmodligen tillbringar han hela påsken framför datorn och njuter av att vara ensam i lägenheten...

Eventuellt stjäl jag Fias dator då och då för att uppdatera, eller så kommer det en reseberättelse när jag kommit hem igen den 14:e.

05 april 2009

Filmer att köpa

Mest en påminnelse till mig själv om vilka filmer jag vill köpa.
  • Spirited Away
  • Princess Mononoke
  • Firefly
  • The Secret of NIMH
  • Ten Inch Hero
  • Hogfather
  • Supernatural säsong 3-5
  • Queer as Folk (UK) säsong 1 och 2
  • Jay and Silent Bob Strike Back
  • Death Note
  • Ghost World
  • Edward Scissorhands
  • Beetlejuice
  • Big Fish
  • Ed Wood
  • Event Horizon
  • Fanboys
  • C. R. A. Z. Y.
  • Star Trek: The Original Series säsong 1-3
  • Star Trek: The Next Generation säsong 2-7
  • Star Trek: Voyager säsong 1-7
  • Buffy the Vampire Slayer säsong 1-7
  • Angel säsong 1-5
  • Ronja Rövardotter
  • Bröderna Lejonhjärta
  • Roman
  • Lesbian Vampire Killers
  • Dollhouse säsong 1 och 2
  • Jesus Christ Vampire Hunter
  • The Big Bang Theory säsong 1-3
  • Battlestar Galactica (2004) säsong 1-4
  • Battlestar Galactica (2004), miniserien (piloten)
  • MacGyver säsong 1-7 + filmerna
  • Captain America
Disneyklassiker:
  • Nr 3 - Fantasia
  • Nr 5 - Bambi
  • Nr 15 - Lady och Lufsen
  • Nr 22 - Filmen om Nalle Puh
  • Nr 24 - Micke & Molle
  • Nr 25 - Taran och den magiska kitteln
  • Nr 27 - Oliver & gänget
  • Nr 33 - Pocahontas
  • Nr 36 - Mulan
  • Nr 37 - Tarzan
  • Nr 40 - Atlantis: En försvunnen värld
  • Nr 41 - Lilo & Stitch
  • Nr 47 - Familjen Robinson
  • Nr 48 - Bolt
  • Nr 49 - Prinsessan och grodan
  • Nr 50 - Trassel
Mer senare.

04 april 2009

Bah

Om jag skulle beställa alla de t-shirts som jag vill ha just nu från Threadless så skulle det bli 19 stycken till en kostnad av 273 dollar - plus frakt och tull, förstås. Inte så aktuellt. Men för att komma ihåg vilka det var jag ville ha:

*uppdaterad* 20 stycken just nu...

03 april 2009

Prisa Gud!

... här kommer skatteåterbäringen!

Nåja, snart iallafall. Jag får tillbaks över 4000 i år!