28 juli 2010

Vegovecka, tisdag

Mozzarellasallad med basilika, kikärtor och matvete, 4 port.

3 dl matvete (okokt) eller en burk färdigkokt matvete
2 pkt mozzarella
2 dl kokta kikärtor
1/2 röd lök
2 tomater
1 msk finhackad basilika, färsk eller fryst
1 morot
1 påse machésallad
1 avocado
ca 1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
nymald svartpeppar
salt
färskpressad citronjuice

Börja med att koka matvetet så att det hinner svalna innan allt ska blandas samman. Blanda olivolja, pressad vitlök, basilika, citronjuice, svartpeppar och salt i en djup tallrik. Skär mozzarellan i ganska stora bitar. Vänd sen runt mozzarella och kikärtor i blandningen och låt det ta smak medan du förbereder resten av salladen. Blanda machésalladen med fint skuren röd lök och tärnade tomater. Skala moroten och skär tunna strimmor med hjälp av osthyvel. Vänd i matvetet när det har svalnat och blanda i mozzarellan, kikärtorna och dressingen. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Garnera salladen med morotsstrimmor och avocadobitar.

Servera gärna tillsammans med en honung- och yoghurtsås.

Omdöme: Gott. Lite för lite smak dock, mozzarellan och kikärtorna borde ha fått marinera längre och jag borde ha satt i mer citronjuice, salt och peppar i marinaden. Avocadon vi hade köpt var tyvärr inte riktigt mogen - det är den ju aldrig när man köper den, men två dagar på köksbänken räckte inte för att den skulle mogna. Och jag använde färdigkokt matvete på burk, det var mycket smidigt.

Jag glömde bort den där honungs- och yoghurtsåsen, men det var gott ändå. Ska komma ihpg den nästa gång. =)

Inga kommentarer: