14 februari 2010

Vegopizza med fetaost, rödlök och mozzarella

Jag tror att söndagar kommer få bli Semi-vegetarian Sunday, annars blir det så jobbigt med lunchen på måndagar (för D iallafall, som ofta har pass 2 och 3 och alltså behöver nånting snabbt att värma och trycka i sig på lunchen). Ikväll gör vi - jag - en vegetarisk pizza med fetaost, mozzarella, rödlök och färska champinjoner, som ska toppas med ruccola efter gräddning. Tomatsåsen till pizzan står just nu på spisen och puttrar, och degen står på jäsning. Om en stund ska jag börja skära upp fyllningen.

Pizza med fetaost, mozzarella, rödlök och färska champinjoner

1 plåt, 4-6 port.

Pizzadeg:
½ paket jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk rapsolja
½ tsk salt
en nypa socker
ca 6 dl mjöl (jag tog ca 4 dl vetemjöl och resten rågmjöl)

Rör ut jästen i lite av vattnet, blanda ner övriga ingredienser, arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter.

Tomatsås:
½ gul lök
2-3 vitlöksklyftor
500 g krossad tomat
1-2 msk tomatpuré
salt
svartpeppar
en nypa socker
½ tärning svampbuljong (eller grönsaksbuljong, jag tog svamp för det fanns en halv sån tärning kvar)
en skvätt rödvinsvinäger
rapsolja att fräsa löken i
torkad oregano och basilika

Finhacka lök och vitlök, fräs i lite olja. Det ska bli lite genomskinligt men inte ta färg. Häll i krossad tomat, tomatpuré, salt, peppar, socker, smulad buljongtärning och en skvätt rödvinsvinäger och låt puttra på svag värme under lock LÄNGE - minst 40-45 minuter. Rör om då och då. När konsistensen ser bra ut, rör ner oregano och basilika och låt puttra några minuter till. Smaka ev. av med mer salt. Obs, det blir tomatsås över (om man inte vräker på enormt mycket på pizzan), använd resten till exempel som bas till en pastasås.

Fyllning:
150 g fetaost
125 g mozzarella
½ rödlök
några champinjoner (tror jag tog 4 små)
lagom mycket riven ost

Tärna fetaosten och skiva resten. Kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper, bred på tomatsås, strö över riven ost. Fördela fyllningen över pizzan. In i ugnen på 225 grader (dra helst över bakplåtspappret på en het plåt) i 20-25 minuter, eller tills osten smält och fått färg.

Strö över ruccola vid servering.


Mycket god blev den! Smakrik tomatsås och bra botten, inte sådär soggig som hemgjorda pizzor kan bli ibland.

2 kommentarer:

Fia sa...

Hur går det med Big Bang Theory? =)

Martina sa...

Inte börjat på än.