28 september 2007

Dagens populärkulturinlägg

Såg ett par filmer häromdan. Film ser jag förstås ganska ofta, men jag tänkte att jag skulle skriva lite om det här två. Den till vänster heter Mirrormask, med manus av bland annat Neil Gaiman (tänkte att det kunde vara lämpligt med tanke på den nära förestående premiären av Stardust). Den handlar om Helena, som arbetar på familjens cirkus men drömmer om att bli en helt "vanlig" tjej som går i skolan, bor i en lägenhet och har helt vanliga kompisar. Men istället blir hon indragen i en konstig sagovärld, där hon måste försöka rädda den Vita drottningen genom att hitta en särskild talisman som kallas Mirrormask.

Detta var en lagom udda men bra film - bra (och okända, förutom Stephen Fry) skådisar, kul idé, bra manus. Rekommenderas.

Film nummer två, Sicko, skrev jag i ett tidigare inlägg att jag ville se, och sen hittade jag den på ett olagligt vis. Jag gillar alla Michael Moores filmer och böcker. och det här var inget undantag. Sicko handlar om USA´s vansinniga sjukförsäkringssystem - 50 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring, och även de som har en får inte sällan avslag av försäkringsbolaget när de väl blir sjuka eller skadade. Och har man ingen sjukförsäkring, eller får avslag av försäkringsbolaget, så får man antingen betala för behandlingen själv (räkningarna kan bli rätt saftiga, 100 000 dollar eller mer är inte ovanligt om man blir skadad på något sätt) eller så tar sjukhuset inte i en med tång.

Ett sjukhus skickade iväg patienter som inte kunde betala till ett härbärge - fortfarande iförda sjukhuskläder. En kvinna var med i en bilolycka, blev förd i ambulans till sjukhuset och fick sedan en räkning på ambulansfärden från sitt försäkringsbolag - de godkände inte ambulanstransporten eftersom den inte var "pre-approved". Och när skulle hon ha kontaktat försäkringsbolaget? När hon, medvetslös, blivit utdragen ur bilvraket? Eller när hon vaknat till liv igen i ambulansen, men innan de kommit fram till sjukhuset? Detta är bara några av de absurda situationer folk har råkat ut för.

Som kontrast undersöker Moore den skattefinansierade "socialistiska" sjukvården i Kanada, Storbritannien och Frankrike. Där behöver patienterna inte betala en krona för sin vård - och den är lika bra, om inte bättre, som i USA. Läkarna tjänar fortfarande massor av pengar (något som amerikanska läkare tydligen är rädda för, att behöva gå ner i lön p.g.a. en "socialistisk" sjukvård), men behöver inte avvisa patienter.

Till och med Kuba har bättre sjukvård än USA! Några av de mest minnesvärda scenerna i filmen är när Moore tar med sig några 11 september-räddningsarbetare (som skadades under räddningsarbetet men inte får någon hjälp från amerikanske myndigheter) till Kuba för att de ska få lika bra vård som Al Qaida-medlemmarna som sitter fängslade i Guantanamo. Naturligtvis blir de inte insläppta, istället beger de sig till ett kubanskt sjukhus där de äntligen får den vård de behöver, och mediciner som kostar en bråkdel av vad de kostar i USA.

Se den här filmen! Det är viktigt att veta om såna här saker. Framför allt för att vi ska kunna förhindra att det händer här.

Inga kommentarer: