02 augusti 2007

Kollektiv fettpanik

Hittade en intressant bok för ett tag sen som jag reserverade på biblioteket och fick hem idag - Fettpaniken av Marie Carlsson. Den handlar om hur samhället drabbats av en kollektiv fettpanik som egentligen inte har så mycket med hälsa att göra (jfr "fetmaepidemin") utan snarare, om man verkligen är ärlig, är av estetiskt slag. Marie Carlsson har själv rekordbantat (50 kg) och efter det också gått upp och ner i vikt under olika perioder. Hon skriver om de undersökningar som gjorts där övervikt pekas ut som den största dödsorsaken i USA, näst efter rökning, och följer upp med andra studier som visar att det tvärtemot är mer hälsosamt att vara överviktig, eller till och med något fet, än bara lite underviktig. Vilka undersökningar man väljer att tro på är väl upp till var och en. Dock är BMI-indexet (som Carlsson använder som måttstock i boken eftersom det är det vedertagna begreppet i västvärlden) synnerligen godtyckligt och stämmer dessutom mycket illa på folk som är väldigt långa eller väldigt muskulösa. Det finns inte heller något bra förklaring på varför just BMI 25 ska räknas som gränsen för övervikt, när t.ex. en gigantisk norsk studie visar att människors ultimata BMI ligger på mellan 26 och 28... Enligt flera av studierna som Carlsson tar upp så är det viktigare att motionera regelbundet än att gå ner i vikt, och att en vältränad tjock person oftast är friskare än en smal person som inte tränar. Tydligen är det också mer skadligt för hälsan att gå ner mycket i vikt än att fortsätta vara något överviktig (jojobantning är förstås skadligt, det visste jag redan, men att det är bättre att fortsätta vara överviktig?)

Mycket intressant alltihop, och jag kan också identifiera mig mycket med Carlssons fiktiva "Emma", en vanlig kvinna som inte har en ätstörning men ändå fokuserar väldigt mycket av sin energi på vikt och viktminskning. Tror stenhårt på Carlssons tes om den friska, motionerande tjockisen =) och vill verkligen anamma den tankegången när jag tränar hädanefter - ska verkligen försöka sluta tänka på vikten och bara tänka på hälsan!

3 kommentarer:

Anonym sa...

När man pratar om BMI bör man ju även tänka på när det formeln skapades, ca: 1850. Formeln är alltså över 150 år gammal. Jag tror starkt att folkhälsan har förändrats sedan dess. ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Body_mass_index

Martina sa...

jepp, jag vet... av en astrolog eller nåt annat lika vettigt. och sen omarbetades den lite på 1950-talet av en försäkringsagent... har inte så mycket med folkhälsa att göra alls faktiskt, mest ett sätt att kvantifiera.

Anonym sa...

BMI pisskorkat, ja =)